Uljara AL TORCIO Novigrad, Strada Contessa 22a, Istra

Al Torcio nudi doživljaj berbe maslina i degustaciju maslinova ulja

Tekuće zlato za zdravlje i užitak

U Novigradu, na imanju obitelji Beletić, gdje se uzgaja oko 2000 stabala maslina, svakog tjedna u posjeti je više autobusa znatiželjnih turista, kojima se nudi autentični doživljaj berbe, prerade ulja te degustacija maslinovih ulja.

Nezaobilazan dio posjeta maslinicima Al Torcio u Novigradu je i degustacija maslinovog ulja kroz koju posjetitelja vodi educirana osoba. Posjetitelj će naučiti kako pravilno kušati, na koje mirise i okuse obratiti pažnju, kako prepoznati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i kako ga razlikovati od industrijskih maslinovih ulja. Imati će priliku kušati niz ulja različitih sorti i različitih jačina vrhunskog istarskog maslinara. Osim vrhunskih maslinovih ulja, obitelj brine o tome da svaki posjetitelj doživi čitav proces proizvodnje ulja koji oplemenjuje i šarmantni restoran s ponudom široke lepeze istarskih delicija i vina.

Kako na degustaciju i na berbu maslina

Na degustaciju je moguće doći u organizaciji turističkih agencija ali i individualno, uz prethodnu najavu. Istovremeno je moguće primiti do 15 osoba a na samoj degustaciji kušaju se bruskete sa maslinovim uljem. Cijena po osobi iznosi 60,00 Kn. Degustaciju vodi stručna osoba na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Voditelj se sporazumijeva i sa turistima iz slavenskih zemalja.
Sam doživljaj berbe maslina ograničen je na gledanje berbe.

Za degustaciju i/ili posjet berbi maslina moguće se najaviti putem e-maila torci@nautico.hr ili telefonom na +385 98 929 28 73.

Ceste maslinovog ulja

Tradicija maslinarstva seže još u davna vremena kada su stari Rimljani prepoznali Istru kao plodno tlo za uzgoj najčuvenijeg mediteranskog eliksira. Svjedoče o tome arheološka nalazišta smještena duž obale, koja pokazuju kako su u Istri tada postojali proizvodni kapaciteti po veličini jedinstveni na širem području… Od tada pa do danas maslinarstvo se progresivno razvija, kako u proizvodnji i zaštiti autohtonih vrsta, tako i u ponudi i prezentaciji najfinijih proizvoda od maslina.

Istarska ulja prema svjetskim mjerilima spadaju među najkvalitetnija, a moguće je isprobati ih putovanjem kroz cestu maslina s obilježenim uljarama i konobama najboljih istarskih maslinara. Sve tajne svog zanata voditelji će rado podijeliti sa znatiželjnima, a zatim slijedi degustacija ulja, tog tekućeg zlata što zdravlje, mladost i ljepotu znači!