Uljara AL TORCIO Novigrad, Strada Contessa 22a, Istra

Sedmu godinu za redom Istra je najbolja maslinarska regija svijeta

Prema svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2022 Istra je ponovo najkvalitetnija svjetska regija za ekstra djevičanska maslinova ulja, sedmi puta za redom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 55 maslinarske države s 5 kontinenta. Tako su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto.

Naime, 66 maslinara iz Istre proizvelo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuju prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u posljednje, trinaesto izdanje Flos Oleia.

I mi smo među 66 istarskih maslinara koji su doprinijeli ovoj laskavoj tituli.

U posljednje izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 67 ulja iz Hrvatske od kojih je 66 iz Istre, a jedno iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Povodom velikog uspjeha istarskih maslinara ostvarenog tijekom posljednja tri izdanja jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2022 / 2021 / 2020, Turistička zajednica Istarske županije upriličila je svečanu prezentaciju i podjelu vodiča 26. travnja u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču,