Uljara AL TORCIO Novigrad, Strada Contessa 22a, Istra

ISTRA JE ŠESTU GODINU ZAREDOM PRVA NA SVIJETU

Istru i u 2021. godini krasi titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja

Istra je šestu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje, rezultati su to jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021.

Flos Olei, prvi je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima koje, izrazito strogim kriterijima, ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori.

Vodič za 2021. na 884 stranice a predstavlja odabrane zemlje sa 5 kontinenata te 86 svjetskih karata maslinarskih područja. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto.

71 maslinara iz Istre uvršteno u izdanje Flos Olei 2021

U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Primjerice, Toscana ima tek 43 uvrštena maslinara u navedenom vodiču. Dokaz značajnog rada i ulaganja na podizanju kvalitete je i poboljšanje rezultata istarskih maslinara u odnosu na prošlogodišnje.

Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske kuhinje, a zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstva cijenjen gotovo svugdje u svijetu.

Trinaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova troje je maslinara dostiglo fantastičnu ocjenu 98!

Pored činjenice što je Istra najbolja svjetska ekstra djevičanska maslinarska regija, prema broju uvrštenih maslinara u jedini svjetski vodič Flos Olei, imamo valjane razloge za dodatno slavlje. U svih 11 izdanja Istra je imala barem po jednog pobjednika odnosno svjetskog prvaka u jednoj od 15 kategorija koja se ocjenjuje. U 2020. istarska je uljara proglašena kao najbolja 'tvrtka sa srcem', što znači da sve što rade, rade sa velikom pažnjom i strašću.

Sljedeće veliko postignuće je i to da su istarski maslinari po prvi puta osvojili još više ocjene. Osim toga, gotovo 13 istarskih maslinara uvršteno u kategoriju ekstra klase, a to su oni koji imaju više od 95 bodova.

Istra sama ima više uvrštenih EDMU (ekstra djevičansko maslinovo ulje) od velesile Španjolske koja je najveći svjetski proizvođač EDMU i koja je, radi svoje veličine, podijeljena u 11 velikih maslinarskih regija; UKUPNO je uvršten 61 maslinar iz Španjolske.